söndag 28 december 2008

Rättssäkerhet

Att Sverige skulle vara ett rättssäkert land där all blir bedömda på objektiva grunder verkar allt mindre sannolikt när man får veta att det sitter personer med förflutet i främlingsfientliga ”30-novemberföreningen” i Migrationsdomstolen som enväldigt beslutar om asylsökandes ärenden.

För några veckor sedan skrev Karin om Lollo som skulle utvisas med sin misshandlande far till Kroatien. Att det sitter en del kufar i Migrationsverket och avgör människors öden är inget nytt, men när man har fd brun skjortor som ska avgöra en roms flickas öde blir man mörkrädd. Det handlar inte längre om rakade huvuden utan om de nazisterna som använt sin akademiska bana för att ta sig in i de fina salongerna och skaffat sig makt för sina personliga och ideologiska syften.

Det handlar om domare Mattias Steen, en nazist från Lunds universitet som under sina år i studentkåren varit aktiv i 30 november föreningen.Detta är inga ungdomssynder, inga vilseledda tonåringar som av okunskap hamnade i fel sällskap när de försökte revoltera. Mig lurar man inte i att en vuxen karl som läser juridik i Lund inte kan se skillnaden på nazism och någon annan ism. Och tågar man genom Lunds gator med likasinnade har man tagit ställning. Att man sedan slutar marschera som ett störande element och istället börjar beblanda sig med finfolket gör det inte mer accepterat. Eller?

Mattias Steen har beblandat sig i en rörelse som har åsikter som grundar sig i Hitlers vedervärdiga människosyn. Som ung marcherade Mattias och skanderade att invandrare ska ur Sverige med eller utan våld. Idag sitter han, med lagen på sin sida och finskjortan på, och enväldigt beslutar om en romsk flickas öde. Han behöver inte sparka ner en blatte och sitta av ett fängelsestraff, han har redan stängt gränsen för tillräckligt många asylsökande. Han är verklighetens bödel, han agerar Gud han bestämmer vem som ska stanna och vem som ska åka.

Frågorna är: Är det detta som ska kallas för rättssäkerhet? Varför har inte Migrationsverket reagerat på detta innan? Är vi alla lika inför lagen eller finns det några som är mer lika än andra? Sover beslutsfattarna gott om natten?

Och kom inte och prata om en andra chans för Mattias Steen, för den har inte Lollo fått, hon har inte ens fått en första chans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte migrationsverket som fattat beslut utan migrationsdomstolen. I migrationsdomstolen deltar även nämndemän i besluten. Läs gärna mer på http://domstol.se/templates/DV_InfoPage____2625.aspx.

Familjemy(s) sa...

Ok, det är ett syftningsfel men nu handlar inte inlägget direkt om det utan inlägget handlar om att det sitter en person med rötter i 30 november föreningen och beslutar enväldigt om flickan ska få stanna eller ej. och han sitter i migrationsdomstolen. Det är just det vi motsätter oss.

Anonym sa...

Som sagt så är han inte enväldig utan nämndemännen har lika stor beslutanderätt som domaren. Kolla gärna upp vilka nämndemän som satt med (jag vet inte vilka). Jag råkar känna till att några av länsrättens nämndemän är starkt engagerade i amnestys verksamhet.

Anonym sa...

Det är nog du som ska kolla upp lite, Anonym. En domare kan visst vara enväldig om han eller hon vill vara det. Och det ville herr Steen.