söndag 21 december 2008

fyllejul

För många barn är julen den värsta tiden under året med fulla föräldrar och bråk och ingen skola attt gå till och söka ro. I expressen idag kan man läsa om hur man botar sin fylla eller hur man dricker rätt och så även i Aftonbladet. Många kan inte dricka rätt om man så skrev en stor lapp med enorma bokstäver och tryckte i deras ansikten. Och många små barn måste uppleva föräldrarnas värsta fylla och bråk under en högtid som ska vara deras. För många så är nubben till sillen en självklarhet under jul och håller man sig till en så är det inga problem. Det är när man inte kan sätta gränser och anser att flaskan ska vara tom innan man har hunnit till skinkan som det blir ett problem med nubben. Och för resten av familjen.

Oftast under högtider och lov så ökar alkholintaget och misshandel i familjer som redan innan har stora problem. När de flesta av oss tänker på julen så handlar det om paket, mys med familjen, godis och trevligt sällskap av goda vänner och familjen. För en del barn handlar det om att hålla sig undan från sina föräldrar och deras vänner när det festas som värst i hemmet. Och en del barn smiter helt enkelt hemifrån.

Det borde finnas ställen där familjer med problem skulle kunna fira jul tillsammans, och då utan alkohol såklart, så att barn i dessa familjer åtminstone får fira en någosålunda jul med hjälp av andra människor. Eller ett ställe dit de barn som är mest utsatta skulle kunna tillbringa sin jul. Ibland så är det inte paketen som räknas utan tanken och engagemanget.

Och jag vill tillägga att det är rent befängt av kvällspressen att ha artiklar om hur man super rätt. De har väll annat att skriva om.

Under tiden kan barn som känner sig ensamma och utsatta ringa eller maila till BRIS. Och vi vuxna kan skänka en julgåva till BRIS

tillägg den 23/12
Aftonbladet skriver om barn som inte ska behöva se sina föräldrar fulla och att som barn leva med alkoholister under juletider.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

intressant?

Inga kommentarer: