måndag 29 december 2008

vårdnadsbidrag sätter folk i bidragsberoende

I mars 2009 ska Vansbro kommun införa vårdnadsbidraget. Det förvånar mig ett inte ett dugg att de inför det. Däremot så oroar det mig att bidraget kommer att bli en del av förskolans utarmning i kommunen. Vansbro kommun är, som så många småkommuner ute på landsbygden, i behov av större skatteintäkter.


Och vårdnadsbidraget kommer ju inte direkt tillföra att papporna kommer att vara hemma mer, tvärtom. Undersökningar har visat att det mestadels är mammorna som tar ut vårdnadsbidraget och papporna börjar jobba extra för att få pengarna att räcka till. Barnet kommer att få mer tid hemma, men blir det mer tid med pappa? Och ingenting säger att mamman kommer att ägna mer av sin hemma tid till barnet eftersom hon även kommer att ha ett hushåll att sköta nu när mannen jobbar heltid plus lite till. Barnens rätt till båda sina föräldrar är ingeting som prioriteras av vårdnadsbidragets skapare. Dessutom så kan jag inte ens tänka mig att fler pappor blir hemma med sina barn i Vansbro kommun. Där är det mest kvinnor som är hemma och det finns olika skäl till det. Bland annat så är det brist på jobb som är en del av orsaken.


Vansbro kommun borde istället tänka på att skapa fler arbetstillfällen och få fler ut till jobb så att de kan bidra till välfärden. Och Vansbro är i behov av större skatteunderlag och det får man av att sätta fler i arbete, inte att sätta fler i bidragsberoende.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

intressant?

Fler bloggare på familjemys har skrivit om vårdnadsbidraget här och här

Inga kommentarer: