fredag 12 december 2008

Lollo 16 år ska bli utvisad

Lollo 16 år har misshandlats svårt av sin pappa och lever därför i ett skyddat boende idag. Hon har levt i skyddat boende det senaste året, men nu måste de återförenas med pappan. Familjen har fått avslag på sin asylansökan och ska därmed avvisas till Kroatien. Lollo och hennes syster kommer att avvisas tillsammans med sin pappa som de idag är skyddade från. Man kan undra hur migrationsverket har tänkt och om de har läst Barnkonventionen överhuvudtaget.

Artikel 3
Barnets bästa ska alltid komma i första rummet.


Artikel 19
Barnet har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld och mot vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller andra vårdnadshavare.


Artikel 30
Barnet, som tillhör minoritetsgrupper eller ursprungsbefolkningar, har rätt till sitt språk, sin kultur och religion.

Jag ser inte att barnets bästa har kommit i första rummet när de utvisar en 16 åring tillsammans med den hon är skyddad från. Dessutom så har flickan romskt ursprung och i Kroatien, dit hon ska utvisas, så kommer hon med all sannolikhet att bli diskriminerad. Och då är frågan om hon kommer att bli skyddad från sin pappa. Det är det ingen som vet.

Annette Bäcklund som är enhetschef på Migrationsverket säger att familjen inte har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige. Det här är ett skrämmande exempel på hur man nitiskt klumpar ihop människor och kör de över samma kant och man ser inte de unga flickorna utan man ser familjen, som inte är en familj.Men flickorna, de som lever i ett skyddat boende och dessutom tillhör en miniroitet och dessutom är kvinnor. Har de inga tillräckliga skäl?

Många är kritiska till Lollos utvisning och jag tillhör en av dem. Det är inte bara ömmande skäl som gör att hon borde få stanna i Sverige det är synnerligen ömmande skäl att vara så hårt utsatt som hon är idag. Låt flickan och hennes syster få stanna.

Och jag vill avsluta med ett citat från Annette Bäcklund som är enhetschef på migrationsverket; –" Där sägs också att kroatiska romer har rätt till samma skydd som övriga medborgare i Kroatien."

Tar man inte reda på sånt? Borde man inte veta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Flickan kan få samma stöd i Kroatien som i Sverige.

Och hon skall inte bo med sin pappa.

KB sa...

Vad jag reagerar på är att hon utvisas tillsammans med pappan för att familjen inte har sakliga skäl för att stanna i familjen. Att leva i skyddad boende p g a pappan har misshandlat henne måste väll vara skäl nog? Eller är det så att barns rättigheter inte är en del av de skäl man måste ha för att få stanna?

Laura Luna sa...

Det är den sossiga dubbelmoralen (för vårt parti har inget gjort för att förhindra sådana saker)
som gjort lagar som innebär att alla barn inte är lika inför lagen. Hade flickan varit svensk hade hon omhändertagits av samhället, men nu är hon inte det så då gäller andra lagar.

Anonym sa...

Helt sjukt att utvisa henne. Hon är 16 år gammal och hennes pappa slår henne, dessutom kan hon ju bara svenska och känner bara folk i Sverige. Jag ser ingen anledning till att hon ska åka dit.