onsdag 3 december 2008

Oppositionen ense i familjepolitiken

Josefin brink (v), Nalin Pekgul (s) och Esbelle Dingizian (mp) vill se en ny föräldraförsäkring som innebär ett ökat ansvar för barnen. Och de vill även ha dygnet runt dagis.

Att ha nattöppna förskolor och även öppna förskolor på helgerna med en innehållsrik kvalitativ verksamhet för barnen borde vara självklart, precis som på dagtid. Alla människor lever inte i tvåsamhet och alla jobbar inte på kontor 8-17. Idag får många ensamstående som till exempel jobbar i butik lämna barnen till anhöriga eller vänner. Jag har skrivit innan om moderaternas förslag till fem veckors semester för alla förskolebarn. Precis som de skriver i Newsmill artikeln så tror jag att det bara är ett förslag för att utarma förskolan i dess nuvarande form. Och man ska passa sig när moderaterna tar fart och lägger all skuld på föräldrarna och får det att låta som alla missbrukar förkolan för sitt eget syfte, och lämnar ungarna där för att gå ut och leva loppan.

Vi vet ju sen innan att socialförsäkringsministern har fört in ett intyg som förkolelärararna måste skriva under för att det enligt moderaternas beräkningar är så många föräldrar som missbrukar vård av sjukt barn och tar ledigt själva, men lämnar ungarna på dagis. Nu vet vi ju att att det var taget ur luften och inte alls något som missbrukades så pass kraftig att det var ett stort samhälls problem. Det är bara ett sätt för moderaterna att sätta förskolereformen på tapeten och dess vara eller icke vara.

När det gäller föräldraförsäkringen så har jag aldrig riktigt varit överens, ens med mitt eget parti (s), om ordvalet när de ska kommunicera anledningen till att dela den rakt av mellan mamma och pappa. En kvoterad föräldraförsäkring är inte hela lösningen till att pappor ska ta mer ansvar eller känna mer ansvar, en kvoterad föräldraförsäkring kan var en del på vägen till ett mer jämställt föräldraskap, men inte hela vägen fram.Det handlar också om samhällets syn på föräldraskap och jämställdhet ute på arbetsmarknanden. Högre löner för kvinnor och inom kvinnodominerande yrken är en viktig väg till en mer jämställt föräldraskap. Och här borde facket få en större roll att jobba arbetsgivarens syn på kvinnor kontra män och lönesättningar. Har man hus, bil och barn såär det oftast den med lägst lön som väljer att vara hemma längst. Och det tenderar till att bli kvinnan i hushållet.

Jag tror på en tredelad föräldraförsäkring på 9 månader till den ena föräldern, 9 månader till den andra och 9 månader som man fördelar hur man vill. Och även att tänka på är att höja från 8 år till 15 år för barnet att kunna uppbära föräldradagar då kan man som förälder kan använda dagarna även när barnen bli äldre och behöver till exempel med stöd med sitt skolarbete. Det vi behöver är mer tid med barnen och jag tror även att pappor har en större benägenhet att ta ledigt med barnen när de är äldre. Och varför ska de inte kunna göra det? barn behöver inte bara tid med sina föräldrar när de är mellan 0-2 år, oftast så behöver de mer tid och mer uppmärksamhet när de blir äldre och mer benägna till att ställa krav på föräldrarna. Jag vill att man ser över hela föräldraförsäkringen utifrån ett delat föräldraskap och även hur vi ska kunna använda föräldraförsäkringen så att man har mer tid med barnen under hela deras grundskoleperiod.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

pingat på intressant.se

6 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Jag kommer just från seminariet med de tre artikelförfattarna. Mycket intressant och så går jag in på er blogg och undrar var era män är? Varför skriver inte era män på denna blogg?

KB sa...

ja det undrar jag också...Vi har faktiskt frågat även ngr sosse pappor men de verkar inte intresserade av familjemys. Men nu fick jag en idé och det är, som du skriver, kanske fråga min man och lauras. tack för tipset!

Alexandra Einerstam sa...

En annan kvinna som har svårt att engagera männen: http://rebellablog.blogspot.com/2008/12/kom-igen-killar-annars-r-ni-snart.html

Ida sa...

Ja, varför ska man inte kunna spendera mer tid med sina barn i yngre tonåren, kanske då de behöver det som mest.

Familjemy(s) sa...

Hej ida!
vad kul att du tittar in hos oss! Ja, jag har argumenterat länge och ofta för att man bör 1. utöka föräldradagaran ytterligare tre månader, 2. höja från 8 år till 15 år då man kan ta ut dagarna för barnen. Eftersom min erfarenhet är att de stora barnen behöver sina föräldrar oftast mer än de små. 3. Att den ska vara tredelad. Inte tvådelad.

Familjemy(s) sa...

Karin Berg var det som skrev ovan. :-)