måndag 15 december 2008

kvinnor utreds sämre än män i migrationsärenden

Kvinnor utreds sämre än män i migrationsärenden. Och varför blir jag inte förvånad? För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg om Lollo 16 år som måste utvisas tillsammans med sin pappa trots att hon lever i skyddad boende på grund av att hon tidigare blivit grovt misshandlad av honom. Och gällande regler i utlänningslagesäger säger egentligen ingeting om att migrationsverket gör fel.

Mouren har också blivit utsatt av migrationsverkets slarv där de inte har sett till hennes situation och de risker hon utsätts för när hon skickas tillbaka till Kenya.

Migrationsverket borde se över sina regler och även se över hur de behandlar sin ärenden. Kvinnor som är utsatta för våld inom familjen, könsstympning och även är utsatta för hedersvåld är av ett stort behov att få skydd. Barn och kvinnor verkar hamna lite i skymundan eller så är det så att gällande lagar och regler i utläningslagen inte är tillräckliga när det gäller barn och kvinnors situation i andra länder. Och det är inte tillräckligt när ett hotat och misshandlat barn inte kan få skydd här och det är inte tillräckligt när risken för könsstympning inte kan anses som ett hot om förföljelse.

tillägg,
Ja, minister Billström. Tar du det på allvar nu? Jag hoppas på att få se en fortsättning och en debatt som tar upp kvinnors situation i asylärenden. Det är kanske dags att se över kvinnors och barns rättigheter i asylärenden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

pingat på intressant

skrivet av Karin Berg

2 kommentarer:

Pilisa sa...

Det är faktiskt så att Utlänningslagen ger möjlighet till att ge uppehållstillstånd pga könsrelaterade frågor som hot, misshandel, könstympning etc. Den nya UtlL utökade skyddsskälen i stället för att begränsa möjlighet till asyl gm synnerligen ömmande omständigheter. Det är bara att överklaga till Migrationsdomstolen!

KB sa...

jag vet det men tydligen så gör inte kvinnan i inlägget det. Och isåfal kan man ju undra vad hennes advokat tänker på. Jag vill också poängtera att Lollo 16 år, född i Sverige blir utvisad efter ett enhälligt beslut från en person. Det kan juinte vara rätt, eller hur? vad tycker du?