söndag 14 december 2008

Vi mammor vill också bidra till välfärden

Om man inte varit det tidigare, så blir man det definitivt när man blir förälder. Om man tvivlat innan så blir man med ens säker. Man blir mycket medveten om välfärdssamhällets fördelar, och absolut säker på att vi måste värna och utveckla det svenska välfärdssamhället. För den svenska välfärden är helt enkelt oslagbart ur en förälders synvinkel. Ingen annanstans kan du vara föräldraledig så länge med den ersättning vi har, utan att riskera att bli av med jobbet. Ingen annanstans finns en så väl utbyggd och bra förskola som vi har. Att känna tryggheten inför att ens barn får bra vård och chansen till en bra utbildning oavsett tjockleken på ens plånbok är tacksamt för de allra flesta föräldrar.

En förutsättning för välfärden är att vi arbetar, och betalar skatt. Regeringens huvudmål för politiken har varit att få fler i arbete. Det gäller uppenbarligen inte kvinnor. För samtidigt som piskan viner över sjuka och arbetslösa, genomför man ett bidrag för att föräldrar (mammor) ska kunna stanna hemma längre med barn. Vårdnadsbidraget står inte bara i motsats till arbetslinjen, det kan i praktiken även leda till fler kvinnor med otrygga anställningar, fler kvinnor som tvingas jobba deltid och i förlängningen större löneskillnader mellan kvinnor och män.

Nu har inte vårdnadsbidraget blivit den succé regeringen hoppades på. De allra flesta föräldrar i Sverige vill kombinera föräldraskap och arbete. Moderna föräldrar vill ha en bra förskola så att de kan behålla sin förankring på arbetsmarknaden, utvecklas yrkesmässigt och bidra till välfärden – samtidigt som deras barn är trygga och utvecklas tillsammans med andra barn och vuxna med pedagogisk utbildning. Moderna föräldrar vill ha ett jämställt familjeliv där man tar ansvar för hem och familj tillsammans, ett familjeliv där man ansvarar för hushållets ekonomi tillsammans. Därför är det olyckligt att regeringen med politiska beslut undergräver förutsättningarna för att utjämna skillnaderna mellan kvinnor och män. Vårdnadsbidrag, stimuleringen av hushållsnära tjänster och förändringarna i a-kassan är bara några exempel på dyra reformer som i praktiken missgynnar jämställdheten.

Det vore betydligt bättre för oss föräldrar som trixar med vardagspusslet om regeringen satsade pengar på förskolan. Då får vi chans att bidra till välfärden samtidigt som vi kan vara bra föräldrar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

pingat på intressant

Inga kommentarer: