lördag 17 januari 2009

Barnen i Gaza blir utrotade!

Det pågår krisgsförbrytelser i Gaza. Barn mördas, Israel bombar FN byggnader där tusentals sökt skydd. När ska vansinnet sluta?

Titta på de hemska bilderna, bli förbannade och tänk på de barn som är födda på fel landremsa. De blir dödade. Och vad gör vi åt det?

Man kan göra mer. Krig har stoppats förr och det här kriget bryter mot allt men ingen gör något.
Varför?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

intressant?

Skrivet av Karin Berg

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad vinner du på att använda dessa termer? Ja barn dör, barn dödas. Men detta händer dag in och dag ut överallt i världen, tom i Sverige! Vad är det som gör att detta är ett folkmord? Menar du på allvar att Israel försöker döda alla Gaza-bor ? I så fall är de jääävligt dåliga på att träffa...

Det som sker är hemskt men man ska inte överdriva på detta sättet.

Anonym sa...

När människor åsamkas lidande finns det anledning att ha medlidande och kanske till och med upprörd om det sker på goda grunder. Men pågår det en utrotning? Pågår krigsförbrytelser? Mördas barn?

Man kan göra en överslagsberäkning. Det finns ca 1,5 milj. innevånare i Gazaremsan och ca 45 % är under 15 år. Det finns således ca 675 000 barn i Gazaremsan och cirka 400 barn sägs ha dött av krigsorsaker sedan kriget bröt ut. Det innebär att ca 0,06 procent av barnen har dött. Det finns därför ingen grund för att använda ordet utrotning, om man inte vill vara grovt missvisande och propagandistisk av beräknade politiska skäl eller bara känslosam för att uttrycka sin egen rättfärdighet. Men vad uppnår man för andra människors räkning?

Kriget är sannolikt tillåtet enligt artikel 51 i FN stadgan. Att även barn dör verkar i de flesta fall vara en följd av krigshandlingar. Mycket i Publik Internationell rätt (i t.ex. Haagkonventionerna, Genèvekonventionerna) syftar till att minska lidande för de människor som frivilligt eller ofrivilligt blir drabbade av krig.

Det finns ett antal fall av eldgivningar mot vad som skall vara skyddade områden, t.ex. skolor och lager som drivs av FN:s flyktingagentur, där ett 40-tal människor har dött. Det är möjligt att fienden har avfyrat eld från området, vilket är inte tillåtet. Krigets lagar kan då medge att eld avges även mot skyddade områden. Det är också möjligt att det har skett av misstag i de snabba stridsförlopp som förekommer. Kriget lagar ger utrymme också för misstag. Men har eld avgivits avsiktligt mot skyddade områden?

Man kan jämföra antalet totala eldgivningar som uppgår till flera tusen med antalet eldgivningar mot skyddade områden som uppgår kanske till 5-10 st., möjligen något fler. Antalet fall av eldgivning mot skyddade områden är då förhållandevis litet. Det kan därför knappast sägas att det finns någon systematisk eldgivning mot skyddade områden eller personer. Likväl kan det finnas anledning att undersöka om det finns anledning att pröva om Publik Internationell rätt har respekterats på båda sidor.

Det kommer en tid efter kriget och då måste man försöka att vinna freden, om inte kriget skall upprepas. Därför finns anledning att vara försiktig med eldgivningen och tänka efter före så att skadorna trots allt inte blir värre än nödvändigt och så att en konstruktiv spiral kan inledas, när eldupphör väl kommer. På samma sätt finns det anledning att vara försiktig med orden så att skadorna inte blir större än nödvändigt och så att fredsarbetet kommer på lång sikt. En oförsiktigt avlossad granat går inte att stoppa, inte heller oförsiktigt yttrade ord.

Anonym sa...

Klipp-och-klistra-brigaden som angriper igen? Klistrar in samma text på blogg efter blogg. Vad israel gör följer definitionen på folkmord som inte kräver att varje människa utplånas (även om jag misstänker att endast internationella påtryckningar hindrar Israel).

Israel vill utplåna själva tanken på att det finns ett palestinskt folk, de vill utplåna varje möjlighet till en palestinsk stat, de ser ingen skillnad på militär och civil. De utför ett folkmordskrig där det palestinska folket inte ska få finnas till.

Anonym sa...

"Vi är en grupp socialdemokratiska föräldrar som bloggar om familjepolitiken i Sverige."

Sen när är Gaza en del av Sverige? Och hur kom familjepolitiken in i bilden?

För övrigt håller jag med ovanstående. När det överdrivs och agiteras så vilt som i detta inlägg kan man helt enkelt inte ta det seriöst. Men man ska kanske toelka det som att det måste överdrivas för att det ska finnas nån kritik att ge? Jag trodde det räckte med de dumheter som faktiskt begås i Gaza (av båda sidor), men tydligen inte.

KB sa...

Jag vill först skriva att rubriken använder jag delvis för att den och jag är känslosam, som en anonym skriver ovan. Och jag vet mycket väl hur många det är som bor på Gaza men för att vara ett "litet" krig fört av ett någorsålunda civiliserat land så är det ändå många barn som har dött helt i onödan. Och jag anser mig då ha rätt att använda termen utrotad för att alla vet att barnen på Gaza är instängda där. De kan inte ens fly.
Jag är absolut inte mot den israeliska staten och jag tycker såklart att Israel som land har rätt att försvara sig. Men det här kriget bryter mot alla regler, för ja, det finns regler även i krig. Hur sjukt det än låter.
Och jag har inte skrivit att det är ett folkmord, jag hänvisar bara till andra bloggar om folkmord.
Och ja vi skriver om barn i Sverige och många barn i Sverige har anknytning till Gaza, likaså många familjer.