onsdag 10 december 2008

Ränta vid sena utbetalningar från Försäkringskassan

Jag håller med om att Försäkringskassan ska betala ränta vid sena utbetalningar! I dagens Aftonblad lyfts detta fram som ett förslag från den kristdemokratiska riksdagsledamoten Emma Henriksson som på detta sätt vill sätta press på Försäkringskassan att betala ut pengarna inom 30 dagar.

Det är ju ett lovvärt förslag men det är ju inte Försäkringskassans som har skapat de problem som ligger till grund för att utbetalningarna blir försenade, utan det är det borgerliga styret som denna kristdemokratiska riksdagsledamot är en del av. När den borgerliga regeringen tillträdde prioriterades fusket med trygghetsförsäkringarna upp medan fokus på att utbetalningarna skulle ske inom rätt tid ned. Det är självklart att med ett ändrat fokus så blir väntetiderna för att få sina rättmätiga pengar vid exempelvis föräldraledighet längre.

Självklart är all fusk med trygghetsförsäkringarna fel, på samma sätt som det är fel att inte ge försäkringskassan de resurser de behöver för att utföra sitt arbete och då handlar det om att dela ut pengar till sjuka och föräldralediga samt bistå personer med stöd och hjälp för att komma vidare från en lång sjukskrivning.

Genom att ifrågasätta de som av olika skäl har rätt till någon av våra trygghetsförsäkringar och genom hot om rättsliga efterföljder vid misstag har den borgerliga regeringen försvagat tilltron till de försäkringar som ska vara ett skydd vid sjukdom eller när man blir förälder.

Detta är en väl genomtänkt plan, precis som arbetslöshetsförsäkringen som företrädare för den borgerliga regeringen nu hävdar skall kompletteras av privata tilläggsförsäkringar. Detta är steg bort från en generell välfärdspolitik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan ni inte ta upp ämnet den nya sjukförsäkringen?? Jag tycker att det överlag är en bra försäkring MEN när man som jag har en MS diagnos så blir det ohållbart med den här försäkringen. Vilket även min handläggare håller med om. Hur ska man som MS sjuk (och andra med olika diagnoser) kunna leva utan ersättning när ens dagar är slut och man får ett skov?? eller om dagarna är slut och man blir "vanligt" sjuk?? Det är ju i slutänden våra barn och familjen som drabbas av detta då det inte kommer in några pengar!

Familjemy(s) sa...

Hej Sanna!
Tack för ditt förslag att skriva om den nya sjukförsäkringen. Det kommer vi att göra. och tack för att du tittar in på vår blogg