fredag 20 mars 2009

Sex procent fixar sexundervisning

Det sitter en fjortis i mitt kök och beklagar sig över att hon missat dagens biologilektion. Just den dagen när det var dags att trä på kondomer på provrör lyckades hon pricka in ett tandläkarbesök.

- Jaaa du, säger jag, hur ska du nu klara dig i livet?

Hon rodnar. Det var ju inte så hon menade. Det är klart att hon vet hur…
Jag tänker tillbaka på min egen bristfälliga undervisning i ämnet. Försöker minnas. Inte fick vi trä på några kondomer på provrör? Men jag minns att läraren visade upp ett pessar, kanske också en kondom? Jag minns också att det syntes på honom att han inte var bekväm med uppgiften. Och jag minns att nästan alla hade alla rätt på provet den gången.

Att min gamla biologilärare inte hade någon egentlig kunskap kring hur han skulle hantera ämnet är kanske inte så konstigt. Det var ju så länge sen. Långt innan man pratade känslor i skolan och det var helt okej att säga att man var homosexuell. På den tiden när alla tjejer fick gå i grupp till vårdcentralen och en sjuksköterska spände ögonen i en och sa "Håll på er tjejer! Åtminstone tills ni är ett par och tjugo!". Ja, det är faktisk sant. Hur skämmigt måste det inte ha varit att stå där och lyssna på detta om man själv blivit av med oskulden för länge sedan? Flera av mina klasskamrater hade pojkvänner i tjugoårsåldern.

Vad som är värre är att lärarna i dag inte heller har någon koll. Enligt RFSU uppfattar endast 6 procent av dagens lärare att de har fått relevant utbildning för att kunna hantera sexualundervisning. Mot bakgrund av det utrymme sex och kärlek tar i unga människors vardag och mot bakgrund av den ökning som sker av klamydia, hiv och oönskade graviditeter är det en skrämmande siffra. Så gott som samtliga lärare lär komma i kontakt med frågan många gånger under sin yrkesverksamhet, inte bara de som direkt undervisar i ämnet. Sexualkunskap berör ju alla områden, samhälle, jämställdhet, folkhälsa, diskriminering, mångfald, integration, socialisering och så vidare.

Snart kommer ett förslag till en ny lärarutbildning. Det minsta man kan göra är att föra in sexualkunskap som en obligatorisk del i lärarutbildningen. Tills dess får fjortisen förlita sig på andra källor än skolan. Det finns det ju gott om. Tyvärr är ju inte alla så värst pedagogiska och sunda...

3 kommentarer:

Ida sa...

Intressant inlägg. Bra att ni kommit igång igen.

Sus Klurar sa...

I min lärarubildning fick vi lära oss att skriva vetenskapligt på tvären, längden och höjden.
Det suger.
Lärarutbildningen måste komma ut i verkligheten.
Jag är glad att jag läste 40 p specialpedagogik.
Där fick jag det som var mest matnyttigt.
Men sexet berördes aldrig.
Dock gör vi det varje dag.
Varje lektion.
Eftersom jag jobbar med 16-19 åringar.

(en elev ska bli pappa men han har skolkat från de flesta lektionerna då vi snackat kådisar...)

Tingeling sa...

Jag håller fullständigt med! Att bli förälder är det viktigaste som kan hända i ett liv. Relationer som inte leder till att man blir förälder är inte heller helt oviktiga... *L*

Sex och samlevnad förtjänas att tas på allvar.