fredag 9 januari 2009

Flest vräkta barn i Stockholm

Två barn vräks från sitt hem - varje dag. Det är sorgligt och bedrövligt att något barn ö v e r h u v u d t a g e t vräks från sitt hem. Och det är ett misslyckande för hela samhället.

Många barn har föräldrar som lever på bidrag. Tyvärr så lever många familjer under sådana pressade ekonomiska förhållanden att de vräks och det kan bero på många olika saker. Många har inte ens den uppfattningen om pengar och om hur det fungerar så de betalar inte hyran i första hand utan kanske någonting annat istället. Och det slutar i tragedi - om man har barn- för barnen har ingen del i att pengarna inte räcker till hyra. Det ligger på den vuxne.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger i Metro att situationen med all sannolikhet kommer att förvärras 2009 när arbetslösheten väntas öka till följd av lågkonjunkturen. Barnen blir lidande när föräldrarna mister jobbet och de mister inte bara föräldrar som mår bra och får föräldrar som mår psykiskt dåligt. De mister även sin trygghet - hemmet. Det är ett sorgligt faktum att fler och fler hamnar utanför vår välfärd - skyddsnätet - när den borgerliga regeringen sätter tuffare regler på a-kassa och sjukförsäkringen. De som drabbas hårdast är barnen.

Kenneth Johansson (c) ordförande i riksdagens socialutskott, vill se större möjligheter att se bidragen betalas direkt till hyresvärden. Jag tycker delvis att det är ett bra förslag men att det behövs arbetas på mer för att säkra att hyresvärden inte fuskar med tillskottet och att hyresvärden håller hyran i ett dräglig nivå. Hyrorna skenar också i höjden och är en del av problemet att många inte har råd att betala hyran. Och det är inte meningen att om du har två barn, ensamstående och arbetslös ska behöva tränga in dig i en etta för att det är det enda du har råd med, om det nu finns små lägenheter, vilket det också är brist på.

Bostadspolitiken är svår och snårig och har varit uppe på tapeten år ut och år in. I storstäderna så höjs hyrorna på grund av att fler och fler flyttar in och behöver lägenheter och många är beredda att betala vad som helst för att bo inne i stan. Det kallas marknadshyror. Inne i de tjusigare områdena så vill man ju inte ha vem som helst som granne och det stoppar man, finurligt nog, med höjda hyror eller utförsäljning av hyresrätterna. Alla har inte råd att köpa sitt boende och bor du i en hyresrätt som ska ombildas till en bostadsrätt och har redan innan svårt ekonomiskt så får du såklart inga lån för att köpa lägenheten. Du är då beroende av dina grannar som har köpt sina lägenheter och bildat bostadsrättsförening. De är din nya hyresvärd.

Kennet Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott säger vidare att det är just för barnens bästa som de vill se över styrningen av bidragen, så att de möjligtvis kan gå till hyresvärden. Jag tycker att det är dubbelbottnat när han pratar om barnens bästa för han sitter ju i en regeringen som inte har haft en tanke på de barn som lever i utsatta familjer med arbetslösa eller sjukskrivna föräldrar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

pingat på intressant

Karin Berg

Inga kommentarer: